Знаете ли, че името Норвегия означава път към Севера? А

...
 Знаете ли, че името Норвегия означава път към Севера? А
Коментари Харесай

Любопитни факти и невероятни гледки от приказната Норвегия СНИМКИ

 Знаете ли, че името Норвегия значи " път към Севера "? А това, че в страната има над 450 000 езера, а на нейна територия има град, в който е неразрешено да се умира?

 Според доста хора една от най-красивата страна в Скандинавието е точно Норвегия. Уникалната ѝ природа и високия стандарт на живот притеглят тълпи от туристи, жадни да се насадят на нейното величие.

В идващите редове ще представим някои от любопитните обстоятелства за страната, а в галерията ще откриете едни от най-красивите гледки в Скандинавието.

- В Норвегия постоянно оставят бебетата да спят навън и при минусови температури. Родителите там считат, че спането на чист въздух е извънредно здравословно за децата.

- Норвегия е една от страните, в които се продава най-скъпото гориво, макар че в страната има солидни находища на нефт.

- Кралство Норвегия е една от най-богатите страни в света.

-Жителите ѝ обичайно заемат челните места в класацията на най-щастливите хора на планетата.

- Кралската войска на Норвегия има един невероятен боец в редиците си. Кралският пингвин Нилс Олаф е полковник в армията и неин амулет. Той живее в зоологическата градина в Единбург.

-Всички знаем, че родината на сушито е Япония. Сушито със сьомга обаче е концепция на норвежците.

-През 1980 г. започва разширение износа на морски блага и норвежка делегация предлага на японците да използват сьомга при изработката на суши.

- В дребния град Лонгирбюен е неразрешено да се умира. 

-В Норвегия можете да получите по-тежко наказване, в случай че ви заловен да карате с превишена скорост, в сравнение с за владеене на опиати.

-От 1901 година в Осло се организира церемонията по награждаването с Нобелова премия за мир.

-Норвегия е един от най-големите консуматори на кафе в света. Ежегодно норвежците употребяват по съвсем 10 кг кафе на човек.

-В супермаркетите в Норвегия на щандовете с алкохол може да намерите единствено бира и сайдер. За да се сдобиете с друга напитка с по-висок градус, би трябвало да посетите профилиран магазин, наименуван Vinmonopolet.

-Неофициалното национално ястие e замразена пица Gransiosa. Очевидно норвежците са големи почитатели на замразените пици, защото консумират към 24 милиона от тях всяка година.

-В Норвегия се намира и най-дълбокият подводен тунел. Неговата дълбочина е 287 м.

 

-Норвегия е родината на ските. Думата „ ски “ на норвежки език значи „ парче дърво “.

-В Норвегия има към 450 000 езера.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР